Дрогобицький водоканал на Гірнянському та Урізькому водозаборах експлуатує артезіанські свердловини глибиною 25-30 м.

Вода, добута у глибинах, проходить через піщано-гравійні грунти, які є її природнім фільтром. Лише 20 % українців п’ють воду з підземних джерел. Науковці доводять, що джерельна вода значно краща, бо у річкову є ймовірність потрапляння хімікатів з полів, побутових відходів, нафтопродуктів та інших забруднювачів. Натомість джерельна вода надходить із глибинних надр природи і є унікальною для споживання.

Щоденний контроль якості питної води, що отримує населення, здійснює атестована хіміко–бактеріологічна лабораторія контролю якості питної води КП «Дрогобичводоканал» згідно з вимогами ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

«Щоденно проводимо лабораторний контроль води у точках її входу до міста з водозаборів «Гірне» та «Уріж» на вул. Трускавецькій і Самбірській. Також лабораторним контролем охоплені резервуари чистої води, водорозвідні колонки, насосні станції по місту. Систематично проводимо аналіз води на свердловинах у Гірному та Урожі» – ознайомлює з діяльністю лабораторії її завідувач Леся Качор.

Хімічно-бактеріологічний аналіз передбачає дослідження води за 32 показниками. Також проводиться додаткове дослідження на вірусологію, паразитологію, радіологію. Цей вид аналізу для лабораторії водоканалу за угодою здійснює міський та обласний лабораторні центри. Воду у лабораторії підприємства вивчають на вміст Ca, Mg, Na. І в цьому спектрі щоразу втішно констатують: мінеральний склад води Гірнянського та Урізького водозаборів цілком відповідає повноцінній фізіологічній потребі людини в мінералах.Широкий спектр параметрів, які досліджує лабораторія, дає змогу отримати комплексну оцінку якості питної води. Якщо сьогодні аналізують 32 компоненти, то у 70-ті роки минулого століття у цій лабораторії воду досліджували лише за трьома складниками, причому через відсутність потрібного обладнання аналіз проводився візуально.

Ще цікавимося, з чим пов’язаний її хлорний запах, який часто сіє занепокоєння серед споживачів?

«Запах хлору абсолютно не є ознакою його перевищеного вмісту. Допустима норма хлору це не більше ніж 0,5 г на 1 л води. У випадку досягнення межі норми справді можливий запах хлору. Така специфіка цього елемента, але вода при такому показнику безпечна для споживання», – каже завідувач лабораторії Леся Качор. – «Тривожитися не варто, оскільки контроль за вмістом хлору у воді на насосних станціях Гірного та Урожа здійснюється щогодини».

Розвіюють фахівці лабораторії міф щодо легкої можливості потрапляння з водопровідної мережі в людський організм кишкової палички. Бактеріальне забруднення найчастіше виникає за умови потрапляння у питну воду каналізаційних стоків. Вода із глибинних джерел, на відміну від поверхневих водних ресурсів, надійно убезпечена від ймовірності потрапляння в неї шкідливих викидів.

«Чи можете рекомендувати пити воду з-під крана?», – насамкінець розмови не могли ми не запитати у тих, хто стоїть на варті безпечної води у Дрогобичі.

Ствердну відповідь у лабораторії водоканалу дають без роздумів з однією ремаркою: відстоювати і кип’ятити воду з крана перед вживанням потрібно лише тоді, коли у мережі проводять планове гіперхлорування.