У цю пору туристам пропонують не лише почастуватися вином на виноградниках, а й власноруч виготовити напій
Газди — виноградарі цьогоріч пропонують нову атракцію: запрошують всіх охочих допомогти їм у збиранні та вичавлюванні ягід. За екскурсію з можливістю долучитися до процесу виробництва вина правлять від 100 до 500 гривень.
Найбільше титулованих приватних виноробів – на Закарпатті. Лише у невеличкій Зміївці їх зо два десятки. А навколо села – сотні гектарів виноградників.
Карло Шош, закарпатський король червоних вин, веде на виноградники групу туристів із Києва.
«Із ранніх сортів виходить смачне й ароматне вино, — Карло Карлович наповнює бокали молодим божоле. Іскристий напій аж світиться на сонці. — У ньому ані грама цукру, лише виноградний сік та винні дріжджі, щоб пришвидшити процес бродіння. Та оцінити аромат вина можна лише поєднавши букет напою з таємницею його походження».
Чоловік веде туристів між рівними доглянутими рядками, що тягнуться аж до верхів’я гори. Кожен ряд має табличку із датою висаджування та назвою сорту. У родині Шошів із діда-прадіда плекають виноградну лозу. Карло Карлович разом із двома синами торік виготовив близько 16 тисяч літрів домашнього вина 22 сортів! Туристи смакують стиглими ароматними ягодами і слухають розповідь про те, як доглядати лозу.
«На горі кілька рядків Рислінгу, за ним – Леанка, Мерло, Фурмінт, Мускат, Оршаї Олівер. Вирощую лише європейські сорти, а о вони потребують догляду: вчасно обрізати, обробити від шкідників та підживити лозу. Та найважче доглядати кущі з великими соковитими плодами. А це мій улюбленець – Голубок, — показує на стиглі чорні рясні грона. — Ягоди терпкуваті на смак, та з них виходить вишукане вино».
Поряд – виноградники Шандора та Отіла Надя. Батько і син роблять неперевершене біле вино. «Скуштуйте Гершевелю, — пригощає туристів ароматними ягодами білого сорту господар. — В Україні його більше ніде не знайти! А цей красунчик – Трамінер, з якого роблять відому «Троянду Закарпаття». Завтра буду збирати Каберне, а зі Совіньйону разом зробимо вино».
Дізнавшись про секрети виноградарства та ази виноробства, туристи долучаються до священнодійства – процесу виготовлення напою богів. Жінки садовими ножицями обережно зрізають стиглі грона. Пильнують, щоб не втратити ані ягідки, врожай складають у плетені кошики. Чоловіки зносять повні кошики до воза. Спеціальним апаратом відокремлюють гребені від ягід, а потім висипають до преса.
«Я захоплений, — напруживши м’язи, киянин Василь Оледнюк повільно обертає важіль старовинного дерев’яного преса. З патрубка витікає ароматний сік янтарного кольору. — На виноградниках уперше, аж не віриться, що за кілька місяців із цих ягід у дубовій діжці народиться неперевершене вино. Добряче попрацював, досхочу накуштувався, а скільки маю приємних вражень!»
Еліна Савицька