Будь-який салат — це творчість, і можна придумати незліченну кількість рецептів з авокадо, тільки робити це треба коректно, беручи до уваги особливості даного продукту
Тому, перш ніж показати приклади правильних салатів, треба розібрати основні правила їх приготування.
Правила створення салатів з авокадо
Що класти не слід:
Салати з авокадо НЕ заправляють майонезом. І навіть сметаною. Якщо в них і додають жир, то тільки трохи оливкового масла. Пов’язано це з тим, що авокадо — вкрай жирний продукт. 77% його калорій проходиться саме на жир. А жир не змащують жиром. Масло не повинно бути масляним.
Крім оливкової олії, правильною заправкою для салату з авокадо є натуральний йогурт. Його використовують при приготуванні солодких ягідно-фруктових варіантів страви.
Які інгредієнти повинні бути присутніми обов’язково:
Отже, авокадо — це жир.
Щоб було смачно і корисно, жир поєднують в стравах з білками і вуглеводами. Як вуглеводи в даному випадку використовують не легкозасвоювані сполуки, а продукти, багаті рослинною клітковиною.
Авокадо в 2.6-15 разів збільшує здатність організму людини засвоювати каротиноїди, що містяться в продуктах, з’їдених одночасно з цим фруктом. Тому в салати з авокадо намагаються додавати яскраві інгредієнти, наповнені бета-каротином і іншими антиоксидантами каротиноїдного ряду. Це — помідори, манго, морква і т.д.
Отже, приклади салатів:
Салати з авокадо з помідорами
Помідори є один з найпоширеніших інгредієнтів для закусок з авокадо.
З томатами і м’яким сиром
Складові:
1. 1 авокадо;
2. два помідори середнього розміру;
3. 2 зубчики часнику;
4. 100-150 грам будь-якого м’якого сиру (моцарели, фетакси, бринзи, адигейського);
5. 2 ст. ложки лимонного соку;
6. невеликий пучок кропу (або будь-який інший зелені);
7. сіль, чорний мелений перець і оливкове масло, за смаком.
Всі інгредієнти порізати невеликими кубиками. Часник також порізати, а не тиснути. Нашаткувати зелень. Перемішати.
Посолити і поперчити за смаком. Заправити лимонним соком. При необхідності додати трохи оливкового масла.
З помідорів і авокадо з цибулею
Наведений вище рецепт часто роблять менш калорійним. Для цього сир в ньому замінюють ріпчастою цибулею, зазвичай червоною.
Складові:
- 1 авокадо;
- ¼ головки ріпчастої цибулі;
- 2 зубчики часнику (за бажанням);
- 2 ст. ложки лимонного соку;
- сіль, чорний перець і оливкове масло, за смаком;
- зелень, за смаком (добре поєднуються з таким салатом орегано і кінза).
Готують салат двома способами:
- зазвичай, порізавши і змішавши всі інгредієнти
- без змішування.
У другому випадку на блюдо викладають помідори, потім цибулю і часник, далі — авокадо. Зверху засипають зеленню. Солять, перчать, збризкують лимонним соком і оливковою олією.
З помідорами і огірками
Цей рецепт повністю збігається з попереднім, крім того, що в ньому присутній додатковий інгредієнт — свіжий огірок.
З кукурудзою
Складові:
- 1 стакан консервованої кукурудзи;
- 1 авокадо;
- один помідор;
- ¼ головки ріпчастої цибулі;
- кілька гілочок кінзи;
- 1 лайм;
- сіль, чорний перець і оливкове масло, за смаком.
Нашаткувати цибулю. Кубиками порізати авокадо і помідори.
Змішати інгредієнти, додавши зелень і заправивши салат соком лайма. Посолити і поперчити. При необхідності додати оливкове масло.
З макаронами
Складові:
- 100 (в сухому вигляді) будь-яких коротких макаронних виробів — ріжок, черепашок, бантиків і т.д .;
- 1 великий помідор;
- 1 великий огірок;
- 1 авокадо;
- ¼ склянки оливок;
- ¼ склянки подрібненого м’якого сиру, переважно, фети;
- невеликий пучок кропу;
- 60-70 мл оливкової олії;
- 3 ст. ложки винного оцту (можна замінити яблучним або лимонним соком);
- 1-2 великих зубчики часнику;
- 1 ч.л. сухого орегано (материнки);
- ¼ ч.л солі.
Спочатку робимо заправку салату. Для цього змішуємо оливкову олію, оцет, подрібнений часник, орегано і сіль.
Потім в салатниці об’єднуємо кубики помідора, огірка, макарони і маслини. Макарони обов’язково повинні бути остиглими, без слідів води на них.
Заправляємо салат 2/3 приготованого соусу і відправляємо в холодильник на 4 години.
Дістаємо. Кладемо в салат кубики авокадо і кріп. Присипаємо сиром. Вливаємо заправку яка залишилася . При необхідності додаємо солі.
З кіноа і шпинатом
Складові:
- ½ склянки сухої киноа;
- 1 авокадо;
- 50 г свіжого шпинату;
- 100-150 г помідорів;
- пучок зеленої цибулі;
- 1-2 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки винного оцту і сіль, за смаком.
Якщо макарони в попередньому рецепти ми клали в салат повністю остиглими, то киноа ми будемо використовувати з пилу-жару. Це важливо.
Отже, ставимо кіноа варитися.
І поки вона готується, подрібнюємо шпинат. І кладемо його в мисочку. Додаємо туди ж пропущений через прес часник.
Гарячу кіноа кладемо в миску до шпинату і часнику. Перемішуємо. Гаряча кіноа «розтопить» часник. І це додасть салату додатковий аромат.
Додаємо подрібнену цибулю і шматочки помідорів. Солимо і вливаємо оцет. Перемішуємо.
В останню чергу додаємо авокадо. І знову перемішуємо. Прибираємо на деякий час в холодильник.
Салати з куркою
Курячий салат для подачі на бутербродах
Складові:
- 1 стакан порізаної кубиками вареної курячої грудки;
- 1 авокадо;
- 1 яблуко;
- ¼ склянки дрібно порізаного кореня селери;
- ¼ склянки нашаткованого лука;
- невеликий пучок кінзи і / або петрушки;
- 2 ст. ложки соку лимона або лайма;
- сіль, чорний мелений перець і оливкове масло, за смаком.
Скласти в миску всі інгредієнти, крім зелені.
Виделкою розім’яти шматочки авокадо і перемішати. Додати сік цитруса, масло, сіль і перець. Присипати свіжою зеленню і ще раз ретельно перемішати.
Класичний варіант з помідорами чері
Складові:
- 1/2 відвареної курячої грудки;
- ½ склянки помідор черрі, розрізаних на половинки;
- ¼ цибулини (переважно червоною);
- 1 невеликий огірок;
- 1 авокадо;
- пучок салатного листя (будь-яких);
- 1-2 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки лимонного соку;
- сіль, чорний перець і оливкове масло, за смаком;
- 1 ч. Ложка гірчиці діжонської (за бажанням).
Курку, авокадо і огірки порізати невеликими шматочками. Листочки салату порвати. Змішати всі інгредієнти в мисці. Додати пропущений через прес часник.
Поперчити, посолити. Заправити соком лимона і олією. При бажанні додати гірчиці.
Курячий салат з виноградом
Складові:
- 1 невеликий пучок листового салату;
- 1 куряча грудка (відварена);
- 2 стеблинки селери;
- 250 г винограду без кісточок (переважно суміші зеленого і червоного);
- 1-1.5 авокадо;
- 2 ст. ложки мигдальних пелюсток;
- ½ склянки натурального йогурту або 2.ст.ложкі лимонного соку з додаванням оливкової олії;
- ½ ч. Ложки каррі;
- сіль і чорний перець, за смаком.
Змішати всі інгредієнти. Посолити, поперчити, додати каррі. Заправити салат йогуртом або лимонним соком з оливковою олією.
Салати з морепродуктами (з тунцем та редискою)
Складові:
- 2 авокадо (або 1 дуже великий);
- 200 г консервованого тунця у власному соку (без рідини);
- кілька штучок тонко порізаної редиски;
- невеликий пучок зеленої цибулі і петрушки;
- 2 ст. ложки каперсів (або зелених оливок);
- 2 ст. ложки лимонного соку і оливкове масло, за смаком;
- сіль і перець чорний.
Змішати всі інгредієнти в салатниці. Посолити і поперчити. Заправити соком лимона і оливковою олією.
З солоної червоною рибою і кунжутом
Складові:
- 100 г солоної червоної риби (будь-який);
- 1 ч. Ложка насіння кунжуту (добре змішати чорні і білі насіння в рівних пропорціях);
- ½-1 ч. Ложка насіння соняшнику;
- 1 авокадо;
- невеликий пучок будь-якого зеленого салату;
- 150 г помідорів чері;
- невеликий пучок свіжої кінзи;
- 2 ст. ложки соку лимона;
- оливкова олія, сіль і чорний перець, за смаком.
Змішати шматочки авокадо, червоної риби і салату. Заправити соком лимона і олією. Посолити і поперчити. Присипати подрібненої кінзою і насінням.
C креветками і помідорами
Складові:
- ¼ цибулини (краще червоною);
- 2 лайма і 1 ст. ложка оливкової олії;
- 400 г варених креветок;
- 1 помідор;
- 1 авокадо;
- 1 маленький перчик чилі, очищений від насіння (необов’язково);
- невеликий пучок кінзи;
- сіль і чорний перець.
Для цього салату заправку роблять окремо і заздалегідь, щоб дати можливість цибулі промаринуватися.
Цибулю дрібно шаткуємо і заливаємо соком лаймов разом з оливковою олією. Солимо і перчимо. Ми залишаємо при кімнатній температурі на 10-15 хвилин.
Всі інші інгредієнти змішуємо в салатниці. Додаємо заправку. Присипаємо зеленню кінзи. При необхідності додатково солимо і перчимо.
З смаженими креветками і кукурудзою
Складові:
- 4 помідори-сливки;
- 400 г смажених креветок;
- ½ великого огірка або один плід поменше;
- ½ цибулини;
- 2 авокадо;
- 1 стакан консервованої кукурудзи;
- 1 невеликий пучок будь-якого зеленого салату;
- пучок свіжої кінзи;
- сіль, чорний мелений перець і оливкове масло, за смаком;
- сік одного лимона.
Для цього рецепта заправку також готують окремо і заздалегідь. Подрібнюють кінзу. Вичавлюють в неї сік цитруса, солять і перчать, додають за смаком оливкова олія.
Потім викладають в салатницю всі інгредієнти. Заливають приготованим соусом.
З манго і креветками
Складові:
- 200 г відварених креветок;
- 1 манго;
- 1 авокадо;
- 2 ст. ложки подрібненої зелені свіжої кінзи;
- ½ великого лайма або 1 маленький цитрус;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- 1 ст. ложка винного оцту;
- сіль і перець, за смаком.
Знову окремо готуємо заправку, залив подрібнену кінзу оцтом, соком лайма і оливковою олією. Поперчивши і посолити за смаком.
Манго, авокадо і креветки змішуємо в салатниці. Заливаємо соусом.
Салати з іншими фруктами і ягодами (з полуницею і сиром Фета)
Складові:
- 150-200 г полуниці;
- 1 авокадо;
- 1-2 ст. ложки подрібнених волоських горіхів;
- 100 г сиру Фета;
- 1 ст. ложка яблучного оцту і оливкове масло, за смаком;
- сіль;
- 1 ч.л. сухого естрагону.
Спочатку робимо заправку: змішуєм оцет, масло. Солимо. І додаємо естрагон.
В окремій мисці об’єднуємо шматочки авокадо і полуниці. Заправляємо салат. Зверху посипаємо подрібненою фетою.
З полуницею і манго
Складові:
- пучок будь-якого зеленого салату;
- 1 невеликий огірочок;
- невеликий пучок кінзи;
- 1 авокадо;
- 1 манго;
- 150 г полуниці;
- пригорща суміші горіхів і насіння в цукрі (а ще краще без цукру — так салат вийде набагато більш корисним);
- 2 ст. ложки яблучного оцту, сіль і оливкове масло, за смаком.
Змішати всі інгредієнти, крім горішків. Скропити олією і оцтом. Посолити. Перемішати. Зверху присипати горішками і насінням.
Манго-апельсиновий з ананасом
Складові:
- 1 манго;
- 1 авокадо;
- ½ свіжого ананаса (або 1 стакан консервованого);
- 1-2 апельсина;
- 100 мл натурального йогурту.
Змішати фрукти. Заправити йогуртом. Дати трохи постояти в холодильнику перед подачею на стіл.
М’ятно-малиновий салат
Складові:
- 2-3 склянки малини;
- ¼ склянки свіжих листочків м’яти;
- 1 авокадо;
- 1/3 склянки подрібнених волоських горіхів;
- 2 лайма;
- сіль, за бажанням.
Змішати всі салатні інгредієнти в мисці. З лаймов вичавити сік, а цедру одного цитруса дрібно натерти. Заправити салат соком лаймов. Присипати цедрою. При необхідності посолити.
З папайя і гранатом
Складові:
- 1 папайя;
- 1 авокадо;
- 1 стакан листочків руколи;
- ¼ склянки зерняток граната;
- 1 стакан помідор черрі (переважно жовтих);
- 1 лимон;
- сіль і чорний перець, за смаком;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- 1 ст. ложка меду.
Заправку готуємо окремо. Змішуємо сік цитруса, масло і мед. Солимо і перчимо. Добре збиваємо.
У салатниці об’єднуємо всі основні компоненти страви. Заправляє і подаємо до столу відразу.
З грейпфрутом
Складові:
- 1 авокадо;
- 1 грейпфрут;
- пучок будь-якого зеленого салату;
- ¼ склянки родзинок;
- 2 ст. ложки насіння соняшнику;
- 1 лимон;
- сіль за смаком.
Грейпфрут розбираємо на часточки, намагаючись очистити їх від гірких білих плівок. Змішуємо всі інгредієнти салату. Заправляємо лимонним соком. Солимо.
Якщо грейпфрут дуже соковитий, то сік лимона можна не додавати.
Немає слова «стакан»! Є тільки склянка! Ви навіть тут — безграмотні. Вчіться, росіянчики!
Є склянка, а є стакан )
Тоже любите авокадо ?
Ваш сайт недовчених просто рясніє помилками, росіянізмами. До того ж видно, що й до медійної галузі стосунку не маєте й не матимете, бо це — не ваше. візьміться за щось простіше й вам доступніше. Не ганьбіться.