Продукти які допоможуть покращити стресостійкість та не зірватися на шкідливості
Ваш день не такий, як завжди? Можливо, ви проспали, застрягли у пробці чи запізнилися на роботу? Ви не самотні – кожен хоч раз стикався з тією чи іншою формою стресу. Як допомогти організму відчути себе краще і що потрібно їсти для боротьби зі стресом?
Чому ми «заїдаємо» стрес?
Стрес впливає на всіх по-різному і в деяких може спровокувати переїдання, особливо це стосується солодощів, коли організм вимагає швидкої «дозаправки». Споживання цукру стимулює певні ділянки мозку, пов’язані із залежністю. Схема короткострокової винагороди, яка збільшує синтез дофаміну, безпосередньо пов’язана із споживанням цукру. Чим більше ви його їсте, тим більше вам хочеться.
В результаті мозок формує поведінковий шаблон: з’їж це і тобі стане краще. Це може призвести до залежності від солодкого, коли організм буде буквально вимагати чогось цукрового, коли ви засмучені. А відмовитися від улюбленого десерту, особливо після важкого дня, практично неможливо. Постійне заїдання стресу цукерками лише посилить тривожні почуття.
Зі стресом стикаються всі. Але те, як ми з ним справляємося, може бути сильним інструментом для поліпшення здоров’я. Існують різні практики, спрямовані на зменшення стресу: медитації, дихальні вправи, йога чи гімнастика цігун. Але чи знаєте ви, що харчування теж може зіграти роль у щоденному управлінні стресом?
Чим менш шкідливо «заїдати» стрес?
Ці продукти підвищують стійкість до стресів і допоможуть не зриватися на шкідливості, а тим самим забезпечують секрети довголіття.
Складні вуглеводи
Усі вуглеводи спонукають мозок виробляти більше серотоніну, «гормону щастя». Для стабільного надходження цієї речовини найкраще є складні вуглеводи, які містять вітаміни та мінерали, а також клітковину. Вони перетравлюються довше та менше впливають на рівень цукру в крові.
Утримайтеся від простих вуглеводів та солодких газованих напоїв. Якщо вам складно зовсім без солодощів, спробуйте вівсяну кашу з горіхами, насінням та кокосовим маслом. Також можна додати сухофрукти, які я рекомендувала б попередньо замочити на ніч.
Апельсини, грейпфрути та полуниця
Всі ці фрукти багаті на вітамін С. Він може знизити рівень гормонів стресу, одночасно зміцнюючи імунну систему. В одному дослідженні люди з високим кров’яним тиском та підвищеним рівнем кортизолу (гормону стресу) поверталися до норми швидше, якщо приймали вітамін С перед виконанням стресового завдання. Так що не забудьте про апельсин перед іспитом чи важливою зустріччю.
Шпинат
Нестача магнію може викликати головний біль і втому, посилюючи наслідки стресу. Одна чашка шпинату допомагає заповнити запаси магнію. Не любите шпинат? Інші зелені листові овочі також є хорошими джерелами магнію.
Жирна риба
Щоб тримати стрес під контролем, увімкніть у раціон жирну рибу. Велика кількість Омега-3 у лососі, тунці та сардинах може запобігти стрибкам кортизолу та скоротити ризик серцевих захворювань, депресії та передменструального синдрому (ПМС).
Щоб отримати здоровий запас Омега-3, намагайтеся їсти жирну рибу не менше двох разів на тиждень.
Горіхи
Горіхи та насіння – хороші джерела корисних жирів та цинку. Щоденне вживання жмені фісташок, волоських горіхів або мигдалю допоможе протистояти стресу.
Наприклад, мигдаль сповнений корисних вітамінів: вітамін Е зміцнює імунну систему, вітаміни групи B зроблять вас стійкішими до нападів стресу або депресії. Але не перестарайтеся, горіхи калорійні!
Авокадо
Це не лише інгредієнт для смачного гуакамоле, але й джерело жирних кислот Омега-3 та вітамінів групи В. Відомо, що ці речовини зменшують стрес та неспокій, підвищують концентрацію та покращують настрій. Цей фрукт стане чудовою заміною майонезу у бутербродах.
Сирі овочі
Хрумкі сирі овочі допомагають зняти стрес механічним шляхом. Жуючи селеру або моркву, ви зможете розслабити стиснуті щелепи і зняти напругу.
Ще більше цікавого і корисного можна прочитати перейшовши за посиланнями у статті. Читайте, беріть на озброєння і будьте здорові.