Платіжка за теплоВартість гарячої води при нових цінах на газ зросте на 60-70 грн в місяць

У НАК «Нафтогаз» оголосили про підвищення цін на природний газ для теплокомуненерго (ТКЕ). У грудні вартість ресурсу зросла на 13,54% відносно листопада — до 7 323 тис грн за 1 тис. Куб.м з урахуванням ПДВ.

Про це повідомляє Д-НК з посиланням на ubr.ua.

Це, як вважають експерти, однозначно призведе до підвищення вартості тепла для кінцевих споживачів. Питання — як швидко узгодять нові платіжки.

Нафтогаз продає ТКЕ блакитне паливо за цінами, що обчислюється за методикою, введено. постановою Кабінету міністрів від 19 жовтня 2018 р. №867. Проте кінцева вартість також враховує ціни на європейських газових хабах.

Підвищення вартості ресурсу відповідно відображається і на ТКЕ. У ціні опалення, нагадує енергетичний експерт Марія Яковлєва, газ складає 80%.

«Зрозуміло, що якщо підвищиться ціна на газ, підвищиться і вартість опалення», — констатує експерт.

ТКЕ можуть змінювати тарифи, але для цього їм необхідно узгодити це або безпосередньо з Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), або, що робить більшість, спочатку — з органами місцевого самоврядування (ОМС).

Зміни тарифу, затверджені ОМС, все одно потрібно передати на розгляд в НКРЕКУ.

Комісія може зменшити запропоновані ціни в результаті перевірки обґрунтованості, відзначає глава комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища в громадській раді при КМДА Олег Попенко. Але додає, що робить НКЕРКУ це нечасто.

Більш того, як Попенко пояснював раніше, регулятор вже показав свою неефективність в даному питанні — так, тарифи на тепло можуть відрізнятися в залежності від регіону від 1300 до 2300 грн за 1 Гкал.

Багато ТКЕ вже зараз подали в НКРЕКУ оновлені тарифи на узгодження. У Харкові, між тим, вже зреагували на подорожчання природного газу: НКРЕКУ вже затвердила для місцевого КП «Харківські теплові мережі» коригування тарифів з 1 457,06 грн до 1 748,47 грн за 1 Гкал з урахуванням ПДВ.

Подорожчання газу призведе до необхідності змінити тарифи і тим, хто ще не встиг цього зробити. Висловлюючи впевненість, що це буде стосуватися всіх постачальників тепла, опитані  експерти розійшлися в думці щодо того, коли це станеться.

На скільки виростуть цифри у квитанціях

Олег Попенко вважає, що збільшення варто чекати в березні, коли прийде платіжка за лютий — до того часу НКРЕКУ не встигне погодити зміни. Іншої думки дотримується Марія Яковлєва.

«Раніше підвищення тарифу здійснювалося з відстрочкою в один місяць, так як НКРЕКУ не встигала так швидко приймати рішення. На сьогоднішній день комісія спростила для себе багато процедур, тому, думаю, що вже в платіжці за грудень, яка прийде в січні, ми побачимо зростання цін», — вважає Яковлєва.

За підрахунками експертів, вартість опалення, скажімо, для київської квартири в 50 кв. м може подорожчати в платіжці приблизно на 500 грн.

«Зараз споживач платить 38,5 грн на 1 кв. М в багатоквартирних будинках, де немає обліку тепла, — тобто квартира в 50 кв. М обходиться в 1 900 грн. Після подорожчання газу споживач буде платити 45-47 грн на кв. м — це вже 2 300-2 400 грн. Фактично платіжка на тепло збільшується на 400-600 грн на місяць», — розрахував Попенко.

Водночас згідно з розрахунками експерта, вартість гарячої води при нових цінах на газ зросте на 20-25 грн на 1 куб. м.

«Сім’я з 3 чоловік споживає близько 3 куб. М. Відповідно, платіжка на гарячу воду зросте на 60-70 грн в місяць», — підсумував голова громадської ради при КМДА Попенко.

Чи справедливо підвищення цін Нафтогазу

У компанії відзначають, що середня ціна газу у 2020 році для ТКЕ була на 28% нижче, ніж у 2019-му, склавши 3 813,10 грн за 1 тис. Куб.м. Водночас коригування обумовлене змінами на європейських біржах.

Як вказує Марія Яковлєва, перевірити обґрунтованість зростання цін Нафтогазу складно через монопольне становища на ринку. Компанія займає 80% оптового ринку, а для ТКЕ на потреби населення — 100%.

«Тому в такому випадку там можуть» намалювати «будь-які цифри», — вважає Яковлєва.

Згоден з тим, що дана сфера залишається без контролю, і експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

«Наскільки я знаю, ніхто цим не займається. Ціна встановлюється за постановою Кабміну, значить, він і повинен це контролювати», — висловив думку експерт.