Зачитування злочинів Доктора Пі у суді зайняло дві години

Аферист і махінатор СлюсарчукЗа іронією долі, у Міжна­родний день числа пі відбулося перше повно­цінне судове засідання з розгляду кримінального провадження за обвинува­ченням Андрія Слюсарчука, знаного як Доктор Пі, у низці злочинів.

На два підготовчі засідан­ня підсудний прибував нестриженим-неголеним, та цього разу у дверях спецавтомобіля з’явилася фігура у костюмі та пальто кла­сичного крою, обличчя ви­голене, зачіска акуратна.

Слюсарчук виходити від­мовився, вимагаючи, щоби забрали людей біля входу в суд. Конвоїр відповів, що не має права нікого заби­рати, а на пропозицію Слюсарчука почекати, коли всі розійдуться, мовив: “Вони тебе все одно дочекаються. Виходь”.

Перед початком засідан­ня Слюсарчук попросив кави. Один з конвоїрів приніс її в паперовій скляночці з кавомата. Присутніх у залі псевдолікар запевнив: “Я доведу, що я не винний!” У відповідь один із потерпілих запитав: “А може, вам ще й орден треба дати?” Підсуд­ний парирував: “Можливо. Ви ще теж будете відповідати”.

Оголошувати обставини злочинів, інкримінованих Доктору Пі, прокурору до­велося впродовж двох го­дин.

Згідно з обвинувальним висновком, Андрій Слю­сарчук народився в полого­вому будинку в Житомирі, мати від нього відмовилася, і дитину передали в інтер­нат. Він неодноразово про­ходив лікування в психіат­ричних закладах, тож з ди­тинства виявляв зацікав­лення психіатричною тема­тикою.

У старшому віці вдавав із себе лікаря. До медичного навчального закладу він не вступив. Але під час навчан­ня в ПТУ створив у себе та оточення уявлення про свої унікальні здібності.

Згодом він звернувся до невстановлених осіб, від яких отримав дипломи про медичну освіту і впродовж 2005 – 2011 років почав ви­давати себе за лікаря. Слю­сарчук використовував дублікат диплома про ні­бито закінчення в Росії університету імені Пиро­гова, диплом кандидата медичних наук та доктора медичних наук, видані в академії імені Сеченова, диплом про перепідготовку за спеціальністю практич­на психологія у Санкт-Петербурзькому державному медуніверситеті. На підставі цих підробле­них документів Слюсарчукові вдалося з 2005 по 2011 рік працевлаштуватися вісім разів! Місця праці —  інститути, республіканська лікарня, медакадемія і навіть посада радника  віце-прем’єр-міністра у Турчинова. А у 2010 році Міністерство освіти під керівництвом Дмитра Та­бачника на підставі згада­них документів незаконно видає Слюсарчукові атес­тат вже українського про­фесора. За цими фактами Слюсарчукові інкриміну­ють використання підроблених документів та шах­райство, адже за кожним місцем роботи він отриму­вав зарплатню.

По-справжньому стра­хітливі діяння Доктора Пі – незаконна лікувальна діяльність, заподіяння тяж­ких тілесних ушкоджень та тяжких тілесних ушко­джень, що призвели до смерті.

Заподіяння важких тілесних ушкоджень йому інкриміну­ють у таких випадках:

У червні 2006 року в Бродівському районі він зробив тре­панацію черепа чоловікові, якого вдарили по голові. Хво­рий помер того ж дня.

У червні 2008 року в Чорткові Тернопільської області Слюсарчук оперує дівчинку, яка впала з велосипеда й отри­мала важку травму голови. Наступного дня вона помирає.

До Чорткова Доктор Пі по­вернувся у серпні 2008-го. Слю­сарчук зробив лікувально-діагностичну пункцію голов­ного мозку чоловікові, який от­руївся в каналізації. За кілька днів після цього пацієнт помер.

У двох випадках Доктора Пі звинувачують у тому, що його втручання призвело до смерті пацієнтів.

Серпень 2008-го. У Славуті Слюсарчук видаляє пухлину місцевому чоловікові. Після операції людина, яка, зі слів рідних, прийшла до лікарні своїми ногами, опиняється на кладовищі.

У січні 2010 року Слюсарчук приїхав до Кременця Терно­пільської області лікувати хлопчика, який отримав трав­му голови. За два дні після останнього втручання Докто­ра Пі дитина померла.

Є в справі і чотири випадки лікування без операцій. Слю­сарчук ставив діагнози, з яких один виявився неправильним, а ще один взагалі неіснуючим у медицині, і брав з родичів па­цієнтів величезні суми на при­дбання дорогих препаратів і не тільки. Наприклад, від матері хлопця, якого він взявся ліку­вати від епілепсії, отримав вісім тисяч євро, айфон вартістю сім тисяч гривень та стетоскоп за тисячу гривень.

Слюсарчук заявив: “Винним себе не визнаю за всіма звину­ваченнями. Цивільні позови заперечую. Вважаю, що вони мені винні, а не я їм!”

І далі: “Я не визнаю себе за ту особу, за яку мене іденти­фікують. Я не та особа. Ні в якому Житомирі я не народив­ся і ні в яких інтернатах не пе­ребував. Крім імені та пріз­вища, з тією особою мене ніщо не пов’язує”.

Ставлячи питання присутнім на засіданні трьом потерпілим, Доктор Пі сипав медичними термінами і наполягав на пра­вильності призначеного ним лікування.

Після допиту свідків суддя оголосив перерву до 10 години 30 хвилин 25 березня.

Виходячи із зали суду, Доктор Пі намагався керувати конвої­рами, вишикувати їх так, щоб кремезні хлопці прикрили його від об’єктивів камер.

Віктор ДУДАР

ДО РЕЧІ

Андрій Слюсарчук, відомий як Доктор Пі, у перерві засідання пробу­вав переконати присутніх, що судовий процес проти нього замовила Партія регіонів. “Я багато критикував її (Партії регіонів) діяльність», — сказав Слюсарчук.

Утім знайти будь-які сліди цієї критики у пресі чи в інтернеті неможли­во. Зате всі пам’ятають, що Доктор Пі був неабияк обласкавлений прав­лячою партією: міністр освіти і “регіонал” Дмитро Табачник незаконно зробив його “професором”, а Президент — “регіонал” нагородив пройди­світа Державною премією у розмірі 150 тисяч гривень.