Антикорупційний форумЯк уже повідомлялось, учора, 31 серпня, у Дрогобичі відбувся Антикорупційний форум органів місцевого самоврядування та громадських ініціатив, який організували Львівська облдержадміністрація, Дрогобицька міська рада та Міжнародний фонд «Відродження»

Форум було розділено на 5 частин – вітальні промови, панельна дискусія, кейси, динамічна мережа та заключна частина. Такий формат заходу дозволив залучити до обговорення максимальну кількість учасників та зробити захід цікавим і результативним.

Зокрема, мова йшла про зменшення рівня корупції у лісовому секторі Львівської області, раннє попередження корупції, розширення спектру послуг «Особистого кабінету львів’янина» та ін.

Модератор Олексій Орловський (директор програмної ініціативи «Демократична практика») надавав слово не лише представникам ГО, які реалізували ці проекти, але і іншим учасникам форуму. На адресу деяких проектів лунали побажання бути більш ефективними, зокрема це стосується рівня корупції у лісовому секторі.

У цілому ж було зрозуміло, що з поставленими завданнями громадські організації, які реалізували проекти, впоралися. За підсумками узагальнюючих виступів сформовані чіткі пропозиції щодо реального подолання корупції, які влада пообіцяла взяти до уваги, а саме механізми антикорупційної діяльності за декількома напрямками: публічність використання бюджетних коштів, прозорість у використанні землі та майна.

Теми землі, використання публічних коштів та комунального майна стали основними в кейсах та дискусії до обідньої перерви та в динамічній мережі після обіду. Досвідчені модератори Олександра Губицька (журналіст сайту «Наші гроші. Львів»), Юрій Танасійчук (ГО «Наше право») та Тарас Плахтій (ГО «Центр розвитку української культури та самоорганізації») залучили до дискусії представників влади та громадськості. У ній взяли участь міські голови Стебника Петро Старосольський та Червонограда Андрій Залівський, громадські активісти Олег Петренко (ГО «Галицька Варта»), Ольга Фарар (ГО «Антикорупційний моніторинг»), Ярослав Бігуняк, Богдан Гринчишин та інші представники громадськості з Бродів, Стрия, Дрогобича, Рівного, Львова та інших міст. Результатом роботи активістів у групах стали реальні напрацювання антикорупційних механізмів, які були представлені під кінець форуму.

Виступаючи на завершення Антикорупційного форуму, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка щиро подякував Міжнародному фонду «Відродження» за формування атмосфери довіри між владою та громадськими організаціями, закликав активістів до співпраці заради спільного блага.

«Без вашої допомоги позитивний клімат буде творитися значно довше, – зазначив Олег Синютка. – Не мовчіть, якщо бачите проблему. Та ще краще, якщо ви бачите шляхи вирішення цієї проблеми – тоді ласкаво просимо вас на роботу в облдержадміністрацію».

Тему продовжив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» в Україні Євген Бистрицький, який зазначив, що в багатьох є вміння фокусувати проблему, робити її дефініцію, але мало хто зосереджується на шляхах її вирішення. Є. Бистрицький запевнив, що фонд і надалі приділятиме велику увагу тим проектам, які спрямовані на попередження чи подолання корупції в нашій країні.

Антикорупційний форум органів місцевого самоврядування та громадських ініціатив, який пройшов у Дрогобичі 31 серпня, став без сумніву знаковою подією не лише для міста, а для всієї області. Можливо, для Дрогобича ця подія тягне на статус події року, адже проект «Моніторинговий комітет з раннього попередження корупції» викликав великий резонанс і привернув значну увагу до теми боротьби з корупцією.

Тренінги, семінари, методичні рекомендації, практичне застосування отриманих знань – все це знадобиться активістам в подальшій роботі. Антикорупційний форум став узагальненням, підбиттям підсумків першого етапу антикорупційної діяльності на місцях – підготовчого. Попереду – тривалий процес, який можна реалізувати лише спільними зусиллями влади та громадськості.