новини Борислава - подіїЧим був знаменний рік минулий

Січень
Перше місце завоювали у дитячо-юнацькому Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Сурми звитяги» вихованці літературно-драматичної студії міського Будинку дитячо-юнацької творчості. Це велике досягнення, адже у фестивалі брали участь кращі колективи із 14-и областей України.

новини БориславаПриводом для оптимізму для усіх наших краян стала звістка, що у Державному бюджеті на 2013 рік окремим рядком закладено десять мільйонів гривень на соціально-економічний розвиток Борислава. Ці кошти передбачено спрямувати на будівництво нового мосту по вул. Героїв ОУН-УПА.

Два дні проходив у нашому місті міжнародний турнір з боксу з участю юних спортсменів. Учасниками цього спортивного свята стали представники дванадцяти областей України, а також юні спортсмени з Польщі та Молдови.

Лютий

новини Борислава - подіїСесія міської ради вирішила виділити земельну ділянку під будівництво електростанції на сонячній енергії, яке вестиме фірма «Дінаміс», зареєстрована у Бориславі. Створення нового підприємства дасть роботу 150-м мешканцям міста.

Є привід для гордості. Бориславець Павло Василів, викладач Івано-Франківської богословської академії, захистив у Римі при Папському університеті «Григоріанум» вже третю докторську дисертацію.

У дитячій школі мистецтв відбувся вечір пам’яті розумної і надзвичайно талановитої людини, композитора, педагога, заслуженого діяча культури міста Григорія Піцюри.

Березень

новини Борислава - спортМіський осередок «Союзу Українок» став організатором виставки творчих робіт вже знаних майстрів та учнів навчальних закладів міста «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття». Виставка відкрита у Історико-краєзнавчому музеї міста.

Відбулися громадські слухання з приводу спорудження і місця розташування пам’ятника Тарасові Шевченку. Розпочалася конкретна робота щодо будівництва монумента, який має бути відкритий до 200-ліття від дня народження геніального сина України.

Чемпіонкою України на чемпіонаті з легкої атлетики, що відбувся у Ялті, стала вихованка тренера Анатолія Федорка Тамара Євдокимова. Вона метнула спис на відстань 48 метрів 95 сантиметрів.

Квітень

новини Борислава - святаВідбувся традиційний щорічний творчий звіт викладачів та вихованців дитячої школи мистецтв. Більш як дві години виступали хори, оркестри, окремі виконавці.

Відбулася міська толока з наведення порядку і чистоти у парку культури. Сотні мешканців міста, учнів навчальних закладів взяли у ній участь. Особливо активними були хлопці та дівчата з міської організації «Пласт».

Цьогорічний Великдень всупереч прогнозам був сонячним і погідним. Зранку тисячі й тисячі людей, цілі живі потоки, попливли до храмів. На кожній вулиці, біля кожного обійстя злітало: «Христос воскрес!»

Травень

новини Борислава - СхідницяВже третій рік поспіль на літній сцені міського Палацу культури відбувається молебень за примирення усіх ветеранів — учасників другої світової війни, вояків УПА і солдатів Радянської армії. Звичайно, це дуже непросто, але шлях до порозуміння триває.

У Східниці, у сквері «Джерело», встановлено писанку двометрової висоти. Виготовила її родина Жук, а розмалювали учні Східницької школи.

Через день після вже других громадських слухань у скверику побіч міської ради освячено місце під пам’ятник Великому Кобзареві. Провів посвячення декан Борис -лавський, отець-доктор Роман Василів.

Червень

новини Борислава - співпрацяДвадцятип’ятиріччя свого підприємства відзначив колектив ПАТ «Бориславський завод «РЕМА», що його очолює сьогодні Василь Німас. який працює на підприємстві від часу заснування.

На Зелені свята у мікрорайоні Губич відбулися традиційні щорічні фестини. Лунали привітання і виступи кращих художніх колективів міста, учнів ЗОШ № 9, і найменшеньких артистів із дошкільного закладу № 17.

Борислав відвідав президент польського міста Валбжиха Роман Шелемей. Високий гість зустрівся із представниками міської влади, представниками ЗМІ. У ході розмови окреслено перспективи двостороннього співробітництва, йшла мова і про інвестиційні можливості для ділових людей з міста-побратима.

Липень

новини Борислава - спортНа традиційному фестивалі театрального мистецтва, що відбувся в Очакові, найкращим визнано театральний колектив для молоді та юнацтва імені Петра Телюка. Актори з Борислава представили на суд вимогливого журі безсмертний твір Івана Франка «Украдене щастя».

Уже вдруге наш відомий спортсмен, керівник ДЮСШ «Атлант» Михайло Гопшта. став чемпіоном світу із пауерліфтингу. М. Гопшта – майстер спорту Радянського Союзу з важкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу, депутат міської ради.

До Борислава завітали італійські бізнесмени. Ініціаторами цієї зустрічі були з української сторони — міський голова Володимир Фірман, а з італійського боку – доктор Антоніо Констанцо та доктор Джузеппе Гаро. Визначено хороші перспективи подальшої співпраці.

Серпень

новини Борислава - культураУ місті Монастириську, що на Тернопільщині, відбувся 15-й фестиваль України «Дзвони Лемківщини». Учасників цьогорічного свята було понад тридцять тисяч. Приїхали гості не тільки зі всієї України, але й з Канади, Польщі, Словаччини, США. Бориславських лемків представляв наш славний хор «Лемківська студенка».

День курорту Східниці тривав аж два дні. Уже втретє відбувається це свято у серпні у програмі фольклорного фестивалю «Східницьке літо», що триває майже чотири місяці. Концертна програма була справді цікавою. Виступив відомий ансамбль «Львівські музики», пізніше – фольк-гурт «На драбині». Гаряче підтримували і виступ співачки Олесі Киричук.

Широко відзначало місто День Незалежності України. Різноманітні заходи відбувалися впродовж усього дня. А завершилися святкування на літній сцені міського Палацу культури. Гаряче підтримували присутні виступи виконавців. Це й зрозуміло, адже виступали наші найкращі співаки і колективи.

Вересень

новини Борислава - промисловціУ школах міста прозвучав перший дзвінок, який засвідчив про початок навчального року. Цьогоріч вперше у своєму житті за шкільні парти сіло 415 маленьких бориславців. Для них навчальний рік став роком освоєння «Букваря» та звикання до шкільних буднів.

Відбувся Другий Міжнародний форум нафтовиків. В роботі форуму, окрім українських науковців, брали участь і делегації з Польщі, Італії, Канади. Ізраїлю, Бельгії та Швейцарії. Спільно у дискусіях шукали шляхи вирішення основних екологічних, та й не тільки, проблем міста нафтовиків.

Нинішнього літа три учениці Бориславської гімназії взяли участь у літньому освітньому проекті для обдарованих дітей Фонду братів Кличків «Школа успіху». Впродовж двох тижнів наші гімназистки проходили тренінги. відвідували майстер-класи відомих людей, спілкувалися з однолітками зі всієї України та з-за кордону.

Жовтень

новини Борислава - памятник воїнам УПАУтворено робочу групу з будівництва пам’ятника Тарасові Шевченку, що має постати в Бориславі до двохсотлітнього ювілею від дня народження геніального сина України. Орієнтовна вартість пам’ятника — двісті тисяч гривень. Для міського бюджету сума, звичайно, реальна, але які ж ми будемо громадяни, коли не внесемо свою маленьку часточку для того, щоб у Бориславі все-таки постав у повну велич пам’ятник Тарасу Шевченку. Якщо населення міста десь близько сорока тисяч, то достатньо, аби половина бориславського люду пожертвувала бодай по десять гривень. Адреса, за якою можна переказати отих десять гривень, подана у нашому часописі.

Відійшов у вічність великий письменник – Ігор Нижник, який десятки літ творив V нашому місті і зробив дуже багато для утвердження Борислава, як літературного центру Галичини. Хоча останні роки проживав у Києві, але завжди вважав себе корінним бориславцем. То ж, згідно заповіту письменника, поховали його на цвинтарі у Тустановичах.

На чемпіонаті Європи з пауерліфтингу переможцем став визначний спортсмен з Борислава, до речі, і депутат міської ради – Михайло Гопшта. У ваговій категорії до 90 кілограмів він встановив новий світовий рекорд, який до цього належав італійцю Орландо Косіма. До речі, на цьому чемпіонаті Україна посіла перше місце і у командному заліку.

Наше місто належно вшанувало безсмертний подвиг воїнів УПА, які ще в сорокові роки минулого століття своєю жертовністю окреслили шлях до незалежності нашої Держави. На свято Покрови Божої Матері бориславська багатолюдна громада вклонилася могилі повстанців, що в Губичах. Потім відбулася урочиста академія і пошанування ветеранів повстанського руху у міському Палаці культури. А після цього — свято патріотичної пісні, учасниками якого стали найкращі творчі колективи міста.

Листопад

новини Борислава - політикаВперше за два десятиліття на околиці Борислава змонтували нову потужну бурову установку. Так, нафти у Бориславі ще дуже багато. Але поява нової бурової, безперечно, стала ще одним підтвердженням оцих прогнозів науковців та поштовхом до відродження призабутої слави міста, що багато десятиліть було центром нафтовидобутку в Україні, зрештою, від самого початку заслуживши отой, тепер уже штамп, вислів «галицька Каліфорнія» .

Попри невтішні прогнози скептиків, міст через Тисьменицю по вул. Героїв ОУН-УПА все-таки буде відновлений. Ледь не три мільйони гривень авансу перерахувало міське відділення казначейства мостобудівній фірмі із Києва. Коли дочекаємося мосту – побачимо.

Зміна на догоду Москві європейського курсу нашої держави сколихнула всю Україну. Дуже чисельний мітинг відбувся і в Бориславі, як і в сотнях інших міст України. Уся центральна площа була переповнена людом. І молодь, і старші за віком борнславці вимагали перспектив бодай для наступних поколінь для кращого і цивілізованого життя, як у звичайних європейських країнах. Асоціацію з Європейським союзом не підписали. Владу верховну вже дехто звинувачує навіть по загальноукраїнських телеканалах у державній зраді. Це вже занадто, але побачимо, що буде далі.

На розгляд позачергової сесії міської ради винесено питання про звернення до керівників країни щодо недопустимості зриву підписання Угод про асоціацію з Європейським Союзом. Текст Звернення підтримали одноголосно. Згідно рішення наших обранців, Над міською радою поруч із державним прапором України вивісили і стяг Євросоюзу.

Грудень

новини Борислава - євромайданВиїзна сесія міської ради на центральній площі міста. Привід – вся президентська рать кинула на мирну студентську молодь на столичному майдані – на Площі Незалежності – формування «Беркуту», призначені для боротьби з кримінальними бандами та терористами. Звичайних наших дітей масакрували, ніби страшних злочинців. Це страшний злочин перед народом і, звичайно ж, за нього колись доведеться відповісти. Хоча хто давав наказ вчинити це криваве побоїще — невідомо й дотепер. Бориславські депутати підтримали резолюцію київського Майдану, одноголосне). Десятки бориславців вирушили до Києва на підтримку народного віча.

У Східниці відновлено пам’ятник Тарасові Шевченку. Кошти на відновлення пам’ятника були зібрані на аукціоні «Спасівське яблуко», що відбувся у рамках фестивалю «Східницьке літо». За ці кошти було реставровано бюст Кобзаря, замінено гранітні плити на нові та облаштована площа пообіч пам’ятника.

Новорічні свята у Бориславі розпочалися 19 грудня. Місто на знак солідарності зі столичним Майданом вирішило цьогоріч не ставити Різдвяну ялинку, а встановити побіч Різдвяної шопки традиційний український Дідух. Ялинку ж вбрали ту, що росте вже багато літ побіч міської площі. Прикрасами для цієї зеленої красуні стали державні, національні прапори та стяги Євросоюзу. Починаємо святкувати.

Газета «Нафтовик Борислава»