Піца — це одна з небагатьох страв, яка залишається популярною в усьому світі вже не одне десятиліття. З чим же пов’язана її популярність і коли вперше заговорили про піцу? Короткий екскурс в історію дасть можливість дізнатися більше про історію піци і розібратися з причинами її популярності.

Як зароджувалася класика?

Уперше про піцу стало відомо ще в XVI столітті в Італії. Саме тоді в Італію завезли томати, які лягли в основу класичного томатного соусу. Трохи пізніше стали з’являтися перші коржі з начинкою — візуально вони мали схожість із сучасними варіаціями піци, але відрізнялися простотою інгредієнтів.

Склад класичної піци був максимально простим що б вона залишалася доступною всім верствам суспільства.. Тісто з цільнозернового борошна покривали оливковою олією, викладали на нього часник, томати й анчоуси. Зверху це все посипали сушеними травами і моцарелою. Запікалася піца обов’язково в печі на відкритому вогні. Час минав, основа піци залишалася незмінною, а ось начинка з кожним разом удосконалювалася.

Сучасні варіації піци

Одна з причин популярності піци полягає в її різноманітності. У цьому легко переконатися на власні очі, якщо ознайомитися з меню популярної піцерії «Монопіца» в Києвї. Зробити це можна на сайті — MonoPizza. Розберемо кілька популярних варіацій детальніше:

  • «Маргарита» — незмінна класика, де ніжний соус песто поєднується з томатним і доповнює тонкий шар моцарели;
  • «Дьяболо» — піца для тих, що полюбляє перчинку: моцарела і Дор Блю, томатний соус і перець халапеньо в доповненні до пепероні;
  • «BBQ» — ще одна піца, яка заслуговує стати класикою. Її наповнення зможе здивувати кожного гурмана: мисливські ковбаски, шинка, оливки, мариновані печериці та цибуля. 

Від первісної версії піци її сучасні варіації взяли не тільки основу і спосіб приготування. Незмінним залишився і сам підхід до цих італійських ласощів. Наприклад, в основі завжди один із двох соусів — або вершковий, або томатний. У деяких випадках він може бути доповнений песто.

Начинку піци підбирають так, щоб усі інгредієнти не тільки поєднувалися між собою, а й не перекривали смак один одного. З цієї причини, в піцу не додають відразу багато різних інгредієнтів. 

Чи відрізняється класична піца від першоджерела? Безсумнівно. Але й зараз вона настільки популярна, як і кілька століть тому. З часом будь-яка страва змінюється на догоду сучасним кулінарним уподобанням і таким чином еволюціонує.