У Крехівському монастирі, що на Жовківщині монахи варять сир та шоколад за старовинними рецептами
Про це повідомляє портал Духовна велич Львова.
Брат Ілля у монастирі у Крехові третій рік. І стільки ж часу займається сироварінням. Робить це за рецептурою прадідів.
«У баняку гріється годину, якщо скоріше, то може перегрітися. Якщо молоко перегріється, то сир буде поганий, занадто твердий».
Брат варить сир у сорокалітрових баняках, по два, а то й по три підходи на день. Проціджений сир скручує у спеціальні торбинки. Бо далі він повинен вистоятись.
А поки сир чекає свого часу, щоб опинитися на столі, по сусідству брат Ігор «чаклує» над іншою смакотою – шоколадом.
«У Європі багато римо-католицьких монастирів займаються виготовленням шоколаду. Ми подумали, а чому б і ми не могли б спробувати? Ми починали з чорного шоколаду, а зараз вже робимо рожевий також, карамельний і білий», – розповідає брат Ігор.
Рецептуру кожного шоколаду розробляли тривалий час – методом спроб і помилок.
«Бувало, що ми перепалювали, не вдавалося», – розповідають брати.
Але з часом знайшли свій ідеальний рецепт. Один із найкращих називається – «повнота життя», «Бо ми ведемо чисте життя, стараємося весь час проводити у молитві. Прагнемо, щоб шоколад не був шкідливим, був натуральним і приносив людям радість», — розповів брат Ігор.