Дрогобицький РВ ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» інформує, що через збільшення використання водяних систем охолодження і технологічних циклів, при функціонуванні яких утворюються дрібнодисперсний аерозоль, який може містити легіонели, які є збудниками важкої «техногенної» особливо небезпечної інфекції, передає ДНК.

Поодинокі випадки і десятки епідемічних спалахів щорічно виявляються в різних країнах світу. В системах водопостачання, кондиціонування, зволоження повітря та інших (плавальні басейни, джакузі), пов’язаних з циркуляцією теплої води з температурою води +20 — + 50С концентрація збудника легіонельозу значно зростає, що є ключовим фактором накопичення потенційно небезпечних легіонел.

З метою мінімізації ризиків зараження легіонельозом рекомендуємо:

  1. Забезпечити промивку та дезінфекцію шляхом підвищеної температури води водозливних кранів, душових сіток, джакузі за спеціально розробленим графіком не рідше, ніж 1 раз на 2 тижні.
  2. Розробити інструкції з обслуговування та дезінфекції замкнутих та відкритих систем гарячого водопостачання, водяного опалення, кондиціонування, басейнів, душових, ванни-джакузі та інше на підставі технічної документації.
  3. Щомісяця проводити термічну дезінфекцію методом підняття температури в нагрівачі до 70-750 С в системі гарячого водопостачання.
  4. Один раз на 3 місяці проводити очистку від шумовиння та дезінфекцію контактуючих з водою поверхонь.
  5. Скласти плани – графіки проведення чистки та дезінфекції вищевказаного обладнання.
  6. Використовувати хімічні дезінфекційні засоби при проведенні дезінфекції з дотриманням відповідних концентрацій та часу експозиції
  7. Щотижня дезінфікувати установки для розбризкування води (джакузі) у відповідності до рекомендацій виробника.
  8. Здійснювати очистку та дезінфекцію води плавального басейну. Забезпечити концентрацію активного хлору у воді плавального басейну в межах 0,3 — 0,5 г/л. 9.

Проведення вищевказаних заходів документально заносити в окремий журнал.