Бій під КрутамиБій під Крутами став успішною оборонною операцією, проти наступу переважаючих сил ворога

Завдяки молодим українцям червонопузу наволоч було зупинено на чотири дні. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу. Цей документ означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

Відступавши до Києва, один студентський взвод, заблукав у темряві та випадково повернув до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Один із українських вояків, Григорій Піпський з Галичини, перед самим розстрілом заспівав гімн України, його спів підхопили інші полонені, і після цього пролунали постріли живодерів.

19 березня 1918 року рішеням Української Центральної Ради, тіла студентів перевезли до Києва та урочисто поховали на Аскольдовій могилі. Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських сил (завдяки Брестському договору) звільнили від окупанта усю територію України.

Події Української революції засвідчили: державність без армії неможлива. Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють небесну сотню та захисників Донецького аеропорту в нинішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут у публіцистиці часто називають «першими кіборгами».

Крутянською символікою є спеціальний символ, що являє собою червоно-чорний тризуб, одна половина якого схожа на літеру «К».