Тонни овочів на смітник! Українські фермери змушені викидати свій врожай, бо не можуть його продати
Чому покупцям у магазинах пропонують китайський часник, єгипетську картоплю чи бельгійську моркву, тоді як
вітчизняні аграрії — банкрутують? З’ясовувала Олена Логінова.
Тонни моркви, яку викинули гнити просто неба. Це відео зняв і виклав у соцмережу один із столичних блогерів.
Усе це він зняв у Київському передмісті, біля Гостомеля. Мешканці розповіли: моркву викинув місцевий фермер, бо не мав куди продати! І така ситуація далеко не поодинока! Українські фермери банкрутують. Хтось втрачає врожай через посуху, хтось через неможливість збути.
Закарпаття. Це господарство, де вирощують ранню капусту, ми знімали два тижні тому. Звідси її везуть по всій Україні. Точніше, везли.
Селяни змушені віддавати городину за безцінь, аби не згнила. Бо іншого виходу немає. Ринки тільки почали працювати. А в супермаркети чи магазини маленьким фермерам не пробитися. Там свої постачальники, і здебільшого — закордонні.
І справді, на полицях супермаркетів поруч із цінниками, де сказана країна-виробник справжня карта світу. Приміром, знайти український часник майже неможливо. Весь із Китаю. Картопля — Єгипет. Фрукти — часто теж імпорт.
А що ж відбувається на ринках? Звідки товар і по чому? Із ревізією їду на один із найбільших київських базарів.
В цьому корпусі «Столичного» ринку в основному торгують імпортом. Передусім це стосується екзотичних фруктів.
Та й ціни на всі ці фруктово-гастрономічні забаганки — по кишені не всім.