Храми ДрогобичаУ неділю, 29 травня, відбулося освячення храму Стрітення Господнього Дрогобицько-Самбірської єпархії УПЦ Київського Патріархату

У літургії з нагоди освячення храму взяли голова Львівської ОДА Олег Синютка, депутат Верховної Ради України Богдан Матківський, керівництво міста та району. На згадку про візит до Дрогобича, Святішому Патріарху Філарету подарували картину, де зображено гори Карпати.

У своєму вітальному слові до Дрогобичан Святіший мовив: «Дорогі браття і сестри! Насамперед я вітаю вас із побудовою та освяченням цього святого храму на честь Стрітення Господнього.

Сьогодні неділя про самарянку. Предметом бесіди самарянки з Ісусом Христом була вода, при чому води потребував наш Спаситель. І цим самим засвідчив, що без води людина жити не може. Звичайно й без хліба, а насамперед без води, бо навіть Син Божий, втілений, і Той потребував води, але просив води звичайної, а дав самарянці воду іншу, бо Він сказав, що Я маю можливість дати воду, після вживання якої ти не будеш уже мати спраги.

Про яку воду говорив Христос? Христос говорив про благодать Святого Духа. Без благодаті Святого Духа людина не тільки не може спастися, а й не може жити як людина. Як тварина людина може жити й без благодаті Святого Духа, а ось жити як людина, без благодаті Святого Духа жити не може ніхто. І тому Христос, коли сказав, що Я можу дати тобі таку воду, що ти вже не будеш потім просити води напитися. Крім цього вода, про яку говорив Ісус Христос – це не тільки благодать Святого Духа, а це істина, тобто правда. Без істини і без правди людина теж не може жити.

Ось подумайте, чи можете жити ви в брехні? І ви скажете, що ні. В брехні не можна жити. Візьміть для прикладу шлюб. Ось коли в сім’ї виникає неправда у взаємовідносинах між чоловіком і жінкою – шлюбу вже немає. Співжиття може бути, а союзу шлюбу нема, бо немає правди, немає довіри один до одного.

Якщо ми візьмемо все земне життя людей, то воно благополучне тільки там, де будується на правді, на істині. Навіть в Церкві, коли Церква своє життя будує на неправді, то буває боротьба і страждання. І ми з історії знаємо, наприклад перше тисячоліття історії Церкви – йшла жорстока боротьба. За що боролися християни з християнами? За що? За істину. Яку істину? Ту істину, яку відкрив Бог, ось за цю істину й боролися. Пам’ятаєте слова Ісуса Христа, які Він сказав апостолам: «Я є істина». Так ось цю істину Бог відкрив Церкві і Церква повинна зберігати і зберігає істину непошкодженою і за цю істину була боротьба, і є, і буде до кінця цього земного життя, – за істину.

Для прикладу візьмемо наше життя, – України. За що йде зараз боротьба на Сході? За істину. В чому полягає істина? Істина полягає в тому, що Донбас – це українська земля, не російська. Є громадяни України, які кажуть, що це не українська земля, а вона повинна належати Росії. Хто це говорить, українці? Ні. Це чужинці, які прийшли на нашу землю, оселились, а тепер хочуть нашу землю приєднати до Росії. Це одне і те ж саме, що українці Канади, яких живе багато там, сказали: «Ось нас багато, давайте ми Канаду приєднаємо до України». І як би подивився світ на це? Весь світ би сміявся над цим. А тут не сміється, а йде боротьба як в давні часи за істину, за Христа, – християни віддавали своє життя – це мученики, перед якими був вибір обирати благополучне земне життя або страждати за Христа до смерті. Що вони обирали? Благополучне життя чи обирали смерть? Обирали смерть, але істині не зраджували» – сказав Патріарх Філарет.

На завершення архіпастирського слова Предстоятель Київського Патріархату закликав всіх боротися з власними гріхами, навівши приклад незламної віри Надії Савченко:
«З нами Бог? З нами. А якщо з нами Бог, то й перемога з нами. Будемо прославляти Господа нашого Ісуса Христа, що Він дає нам таку силу, що її не може ворог зламати. Прикладом цієї незламної віри є Надія Савченко, але так треба боротися не тільки за свою Батьківщину, а так треба й боротися з гріхом.
Так як вона боролася за свою Батьківщину так ми повинні ми боротися ще й зі своїми гріхами, бо ми, на превеликий жаль, такої жорстокої боротьби з самими собою не ведемо, а треба вести, щоб подолати ворога нашого всередині, в кожній грішній душі, як і в Україні в цілому, і тоді з нами буде Бог, а там де Бог там блаженство і радість, і мир, і щастя.

Нехай Господь наш Ісус Христос допомагає, щоб ми йшли по цій прямій дорозі в земному житті, яка приведе нас до життя вічного. Йому слава на віки віків» – завершив проповідь Патріарх Філарет.

Насамкінець Святіший Патріарх Філарет благословив віруючих та поспілкувався з представниками влади.

Прес-службу Дрогобицької міської ради