ціни на продуктиСвітові ціни на продовольство різко знижуються внаслідок скорочення попиту, пов’язаного з наслідками пандемії COVID-19

Про це повідомляється на сайті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, передає Д-НК з

посиланням на «Економічна правда».

Середнє значення індексу продовольчих цін FAO, котра відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на основні види продовольства, становило у березні 172, 2 пункти, що на 4,3 відсотки нижче, ніж було у лютому.

Індекс продовольчих цін FAO — це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середніх значень індексів цін на п’ять товарних груп: зернові, м’ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.

«Зниження цін переважно обумовлюється тенденціями попиту, а не пропозиції. На тенденції попиту впливають все більш кепські економічні перспективи», — сказав старший економіст FAO Абдолреза Аббассіан.

Найбільше падіння відзначається для індексу цін на цукор, що знизився на 19,1%. Серед причин — зниження попиту на споживання поза домом, що пов’язано з заходами щодо самоізоляції, а також зменшення попиту з боку виробників етилового спирту у зв’язку з різким падінням цін на сиру нафту. Організація також зазначила про суттєве падіння індексів рослинної олії, молока та зернових, зниження склало 12%, 3% та 1,9% відповідно.