прем'єр УкраїниЗаступник голови фракції “Самопомочі” Єгор Соболев вважав, що прем’єр-міністром України має бути фахівець-іноземець

Здасться, українські політики вже самі не вірять у те, що серед них є достойні кандидатури, щоб посісти крісло керівника українського уряду, яке може звільнитися з дня на день.

Фактично, так склалося, що в новітній історії жодного керівника уряду не оминули скандали. Досить згадати прізвища Лазаренка, Януковича, Пустовойтенка, Тимошенко…

Мабуть, відчай підштовхує наших політиків до нестандартних рішень. Скажімо, заступник голови фракції “Самопомочі” Єгор Соболєв запропонував призначити керівником уряду іноземця. Детальніше в розмові з нардепом Єгором Соболевим.

Чому саме іноземець, на вашу думку, як керівник уряду кращий за громадянина України?

— Теперішній уряд має піти у відставку, це зрозуміло. Адже корупційні схеми й далі успішно діють.

Уряду не вдалося звільнити економіку від надмірного тягаря держави, реформувати податкову.

Тому Кабмін має очолити людина, котра зможе безкомпромісно поставити на місце олігархів, що збагачуються державним коштом. Людина, котра зможе зменшити податки й покласти край втручанню держави в економіку. На сьогодні бізнес переважно займається домовлянням з різними контрольними органами, а не розвитком.

І навіть ваша партія не має гідного кандидата на цю посаду?

— Не в цьому річ. Чи буде справедливо, коли прем’єра висуне фракція “Самопомочі”, чи якась інша, котра не здобула такої великої підтримки, як партія Порошенка чи “Народний фронт”? Напевно, ні.

Отже, вони б мали висунути нову кандидатуру. Але чи є серед них така людина, що відповідає потрібним на сьогодні критеріям? Я не бачу. Тому єдиний вихід – знайти людину з-за кордону. Українські політики або забруднені, або дуже недосвідчені.

Але ж є у нас люди, які керують величезними компаніями?

— Я не вірю, що може прийти хороший український менеджер великої компанії чи хороший військовий і стати прем’єром.

Робота глави уряду потребує не лише титанічної праці, залізних принципів, а й великих політичних знань, вміння працювати з парламентом, громадською думкою, бути незалежним від олігархів. Тому потрібно, образно кажучи, імпортувати в Україну прем’єр-міністра з інших країн.

Ось чому я вийшов з такою пропозицією до колег по фракції й обговорюю її з депутатами з інших фракцій.

Але в нинішньому уряді працюють міністри-іноземці, і до їхньої роботи є чимало зауважень. Хіба ні?

— Погоджуюсь, але тут є нюанси. Нинішніх міністрів-іноземців спеціально підбирали дуже досвідчені політики та політтехнологи для того, щоб мати людей без залізної волі й рішучості впроваджувати реформи.

Тому український уряд мав би очолити не просто іноземець, а досвідчений європейський політик, котрий показав, що він вміє запускати економіку й не задовольняти будь-які інтереси, крім суспільних.

Чи можете назвати прізвища таких людей?

— У наших внутрішніх дискусіях я оприлюднив два прізвища. Втім ми їх не озвучуватимемо наразі публічно, щоб не “спалити”.

А як до вашої ідеї міністра-іноземця ставляться в партії Порошенка та в “Народному фронті”?

— У цих фракціях зараз тривають активні дискусії. Там багато людей мають таку ж позицію, як “Самопоміч”, що потрібно призначати ефективний уряд. З іншого боку, чимало депутатів хочуть залишити все, як є.

Богдан КУФРИК