курс долараНі – ні не тіштеся. Це не прогнозований курс «зеленого» у 2015 році

Доларові кредити переведуть у національну валюту за курсом 7 гривень 99 копійок. У всякому разі відповідний меморандум разом із банкірами і позичальниками погодили в Нацбанку.

Там сподіваються, що документ знизить соціальну напругу в суспільстві. Але чи витримає банківська система додаткове навантаження? І хто покриє різницю?

…Сергій уже й не знає, чи стане колись квартира його власною. Узяв кредит 2007-го, коли долар був по 5 гривень. Після стрибка курсу 800 доларів, які потрібно виплачувати щомісяця, збирають усією родиною.

“Нашкребти ці кошти батьки допомагають, сам працюю, їжджу на заробітки. Тому що таких зарплат сьогодні вже нема. Зарплати зупинилися, а курс зростає. І мусиш працювати, як раб”, – говорить позичальник Сергій Нікітін.

Але платити всю суму щомісячного внеску в Сергія не виходить. Вдається повертати банку трохи більш як половину. Таких позичальників в Україні – тисячі. Вони не раз мітингували під будівлями парламенту і Нацбанку, вимагаючи перерахунку. Нарешті в НБУ знайшли рішення.

Відповідальність за непосильні кредити поділили між банкірами, Нацбанком і позичальниками. Доларові позики пропонують перевести в гривневі, за курсом 7 гривень 99 копійок. Процентну ставку хочуть закріпити мінімум на З роки з моменту перерахунку. А всі штрафи і пеню списати.

“Йдеться про споживчі кредити, які забезпечені іпотекою. Мають на увазі, що сума по тілу кредиту на момент реструктуризації не повинен перевищувати 2,5 мільйона гривень (приблизно 310 тисяч доларів)”, – зазначив секретар громадської ради при НБУ Андрій Дубас.

Майже 8 гривень – курс компромісний. У ході переговорів банки вимагали за долар 12 гривень. А позичальники хотіли курс, актуальний на день укладення договору (левову частку доларових кредитів люди отримали, коли курс був 5,05 гривні).

“Коли позичальник вимагає курсу 5,05, треба розуміти, що цей курс у кінцевому підсумку перекладеться на депозити, на стабільність банків і все інше. Тому що це прямі збитки для банку”, – зазначив віце-президент Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.

Перерахунок кредитів по 7,99 гривні за долар – теж не найбільш вигідний для банків. Компенсувати втрати їм пропонують за рахунок страхових резервів. Утім конкретні правила для фін-установ НБУ пропише в окремій постанові. Але все це (і правила, і меморандум) запрацює не раніше, аніж парламент змінить Податковий кодекс.