День ДрогобичаВід різномаїтих цибульних наїдків вгиналися столи і розбігалися очі відвідувачів фестивалю

На центральний площі Дрогобича по обіді стало людно, гамірно і весело. Навпроти центрального входу у Ратушу відбувся фестиваль «Дрогобицький цибульник», організований відділом сім’ї, молоді та туризму.

Учасники дійства надали йому національного колориту, оформивши презентаційні столи зі смаком вмілих рестораторів. Крім кулінарного складника, відвідувачі могли прочитати цікаві енциклопедичні факти про цей овоч. Учнівський колектив ЗОШ № 17 на площі міста розгорнув цілий етнокуток давньої української хати, а представники ЗОШ № 1, пофарбувавши квіти з цибулин у синьо-жовті барви, виклали з них тризуб. Щорічний традиційний фестиваль дав можливість розвинути креативність і фантазію сповна. Презентували свої кулінарні дива перед поважним журі школярі з піснями і гостинно припрошували до частування усіх дрогобичан. Цибульники і інші цибулеві страви розлетілися зі столів дуже швидко. Продавали їх за символічну ціну.

У задумах використання коштів учасники фестивалю розійшлися, більшість вирішили скерувати гроші на допомогу українській армії. Колектив ЗОШ № 1 просив відвідувачів фестивалю допомогти важкохворому хлопчикові цієї школи. Як відзначив в. о. міського голови, секретар міської ради Тарас Метик, фестиваль «Дрогобицький цибульник» розкрив і кулінарний, і творчий потенціал школярів і приємно здивував містян.

«Щорічно проводячи це свято, місто розвиває історичну традицію», — певен Тарас Метик. Як відомо, цибуля – елемент історії Дрогобича. Цей овоч колись масово культивували мешканці вул. Стрийської, за що і в народі охрестили їх цибульниками.