постачальники газуНавіщо міняти постачальника газу? Щоб мати можливість вибирати кращі умови і / або ціну

З 1 серпня українські приватні споживачі газу мають право самостійно вибрати нового постачальника і перейти до нього на обслуговування. Але це не обов’язок. Навіщо міняти постачальника, як це зробити і де його шукати — розібралася Дрогобиччина — новини краю.

Відкриття ринку газу для населення (а саме це сталося з 1 серпня, коли перестало діяти положення про спеціальні зобов’язання для газопостачальників) дає можливість газопостачальним компаніям конкурувати між собою за клієнта. Котрий в цих умовах отримує вибір сервісу і ціни.

постачальники газу

Чи можна перейти до нового постачальника власнику квартири, якщо у нього є прямий договір з облгаззбутом? Кожен побутовий споживач природного газу має два договори: на поставку і розподіл. Нагадаємо, що поставки і розподіл — дві різні послуги. Постачанням або продажем газу займається газопостачальна компанія — газзбут. Розподілом або ж доставкою — облгаз. Обидва ці договори є типовими, затвердженими Регулятором ринку — Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Згідно із законом споживач має право змінити постачальника газу. Для цього потрібно розірвати договір з поточним постачальником і укласти з новим. Таких постачальників газу в Україні більше, ніж 600. Частина з них постачають газ тільки населенню, частина — тільки бізнесу. Є такі, які постачають газ і населенню, і бізнесу. Що ж стосується договору на розподіл, то споживач не може поміняти облгаз, оскільки в регіоні тільки одна компанія має право обслуговувати розподільчі мережі — труби.

Дія договору з облгазом припиняється в разі, якщо клієнт повністю відмовляється від споживання газу і офіційно «відрізається» від труби.

Яка процедура зміни постачальника?

  1. Споживач направляє до обраного ним нового постачальника заяву на приєднання.
  2. Новий постачальник повідомляє про рішення клієнта діючого («старого») постачальника через інформаційну платформу протягом 3 днів від отримання заяви на приєднання.
  3. Новий постачальник розгляне подані споживачем документи. Він має право анулювати подану споживачем заяву на приєднання, якщо вважатиме його ненадійним (наявність боргів у старого постачальника).
  4. Новий постачальник надсилає споживачеві повідомлення про дату початку поставок газу, протягом 3 днів після завершення процедури зміни постачальника.
  5. Новий постачальник реєструє споживача у власному Реєстрі споживачів.

Де знайти перелік постачальників газу?

Зараз тільки формуються зручні сервіси, де можна просто і легко знайти всіх постачальників, порівняти їх умови і ціни. На сьогодні існує кілька варіантів пошуку.

  1. Сайти постачальників в розділі з комерційними пропозиціями (якщо ви знаєте назву компанії).
  2. Реєстр ліцензіатів НКРЕКУ. Переходьте за посиланням і вибираєте пункт «ліцензійний реєстр НКРЕКП» — починається завантаження файлу Lits_reestr ___ NKREKP.xlsx, в якому за допомогою функції «пошук» знаходите розділ «Ринок природного газу».
  3. Мобільний додаток «Енергетика онлайн» (в App Store і Google Play).
  4. Портал «Газотека».
  5. privat.24.ua

постачальники газу

А якщо я хочу купувати газ у свого облзбуту, але за ринковою ціною?

Побутові споживачі мають право купувати газ за цінами, що вільно встановлюються сторонами договору поставки природного газу відповідно до Закону про ринок газу.

А хто тепер відповідає за якість газу? Який конторі скаржитися, якщо щось пішло не так?

За якість газу, як і за його доставку (розподіл) відповідальність несуть оператори газорозподільних мереж (облгази). Це передбачено чинним законодавством.

Слайди: з презентації ЄГАЗ