Російський мільярдерНаближеному до Путіна олігархові Вексельбергу закрили доступ до $ 1 мільярда в банку ЄС: санкції США працюють

Банк в Швейцарії відмовив російському олігархові в доступі до $ 1 млрд. Відмова аргументованпа санкціями міністерства

фінансів Сполучених Штатів.

Банк Julius Baer відмовив великому російському олігархові Віктору Вексельбергу в доступі до його активів в Швейцарії. Про це повідомляють інформаційні агентства з посиланням на дані газети Tages-Anzeiger.

Як вдалося з’ясувати журналістам відмова аргументована санкціями міністерства фінансів Сполучених Штатів, які були введені персонально проти Вексельберга на підставі близькості до Кремля. Суд визнав правомірність блокування рахунків холдингової компанії Lamesa, одним з бенефіціарів якої є олігарх. Йому відмовили в доступі до транзакцій і виплат дивідендів: фінансові механізми щодо олігарха діють відповідно до рішень влади Сполучених Штатів від весни 2018 року.

Таким чином в швейцарських банках були заблоковані більше $ 1 млрд олігарха. Позивач вважав заморозку рахунків необґрунтованою, оскільки сама компанія не знаходиться в санкційних списках. Але місцевий суд відхилив позов, так як суддя прирівняв холдингову компанію до олігарха і визнав законність санкцій. «Хто там пісні співав, що оточення Путіна не боїться персональних санкцій і що вони не проти путінських олігархів? Ось приклад того, як це працює насправді», — прокоментував новину колишній український депутат і політичний оглядач Борислав Береза ​​в своєму телеграм-каналі.

Вексельберг хоче подати апеляцію Справа зовсім не закрита: Вексельберг хоче оскаржити вирок, про що повідомило його оточення. На це у нього є 30 днів. У наступній інстанції справу має розглядати федеральний суд. Представник Джуліус Баєра заявила, що банк не коментує поточного розгляду. Bär — не єдиний банк, з яким Вексельберг знаходиться в судовій суперечці: він також подав до суду на Postfinance, тому що банк відмовився надати йому рахунок через санкції США, незважаючи на його основний мандат на обслуговування платіжних операцій. Судовий процес в Комерційному суді Берна почався в середині вересня.